Около 80% от хората страдат от болки в гърба почти през

...
Около 80% от хората страдат от болки в гърба почти през
Коментари Харесай

8 навика, които вредят на гърба ни

Около 80% от хората страдат от болки в гърба съвсем през целия си живот. Според специалисти, това не постоянно е признак на съществено заболяване или пострадване. Често виновността имат рисковите фактори, с които човек се сблъсква ежедневно.

Редакторите на AdMe.ru изброява някои от тях както и нездравословните привички, които придобиваме и с които вредим на гърба си.

1. Професионален фактор

Болката в гърба се среща освен при служащи, чиято специалност е обвързвана с тежък физически труд, само че и при козметици, маникюристи, архитекти, водачи, инженери, шивачки и редица други. Това са специалности, които са предразположени към деформиране на гърба заради спецификата на работната поза. Важно е най-малко един път на час да се прави дребна отмора и в случай че е допустимо да се прави кратко оживление, което ще облекчи напрежението в мускулите на гърба.

2. Домакинската работа

Ежедневните домашен отговорности като миене на съдове, подготвяне на вечеря или гладене на облекла също са безмилостни към гърба. Важно е обкръжаващата среда в дома ни да бъде максимално пригодена към нас. Височината на мивката, масата, дъската за гладене би трябвало да подхождат на нашата височина, гръбнакът би трябвало да остане прав по време на домашните отговорности и мускулите на гърба - спокойни.

3. Неподходящи обувки

Красотата от време на време изисква от нас неоправдани жертви. Жените нормално не помнят за директната връзка сред удобството на обувките и позата на гръбнака. Високите токчета не би трябвало да се носят повече от 2 часа дневно. Абсолютно плоската подметка също не е изключително подобаваща. Теглото би трябвало да се разпределя вярно, с цел да не минава ненужното натоварване към гръбначните мускули.

4. Големи чанти

Модата на обемистите торби носи сериозна заплаха за здравето на гърба ни. Изкушението да носим всичко със себе си е огромно, само че то е тежко задължение в дословния смисъл. Ако носите постоянно доста багаж, идеалният избор за всеки ден би трябвало да бъде раницата. 

5. Тесните облекла

Друга жертва, която модата изисква от нас, е красивото, само че неловко облекло. Тесните поли, рокли, панталони значително лимитират свободата на придвижване и нарушават кръвообращението. При дамите изборът на бельо също е значимо. То не би трябвало да компресира мускулите и да нарушава кръвообращението в тях. Необходимо е да се вземе поради комфортът, а освен хубостта. 

6. Стрес и меланхолия

Проведени изследвания показват, че депресивното психическо състояние също може да докара до прекалено мускулно напрежение. Когато сме разстроени раменете ни се отпускат, прегърваме се. Впоследствие развиваме болежка в гърба или в кръста. Физическата интензивност спомага за справяне със напрежението: танци, плуване или тичане са все неща, на които ще се наслаждавате на драго сърце и ще ви носят изгоди.

7. Неправилна позиция за сън

Неправилната поза за сън, съчетана с неуместен матрак, освен нарушават съня ни, само че могат и да провокират болки в гърба. Линията на гръбначния дирек би трябвало да остане права по време на сън. Ако спите на една страна, главата ви не би трябвало да потъва или да се повдига високо на възглавницата. Ако заспивате на тил подложете възглавницата под коленете, което ще облекчи товара от кръста.

8. Неправилно повдигане на тежести

За да не наранявате гърба си, би трябвало да се придържате към елементарни правила, когато вдигате тежки неща. Коленете би трябвало да се сгъват, а гърбът да остава прав.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР